FAQ – De Nieuwe Verbinders

Veelgestelde vragen

 • Wie heeft het project De Nieuwe Verbinders bedacht?

  De Nieuwe Verbinders is een programma van Diversion. Bij Diversion bedenken wij al 15 jaar oplossingen voor complexe maatschappelijke vraagstukken.

  Met De Nieuwe Verbinders willen we met jou helpen polarisatie en uitsluiting in de stad tegen te gaan.

 • Met welke onderwerpen houdt een nieuwe verbinder zich bezig?

  Discriminatie, vooroordelen en diversiteit.

  Een diverse samenleving zoals die van Nederland kent vele aantrekkelijke kanten, maar leidt soms ook tot spanningen in de samenleving. Sommige jongeren denken dat je homo wordt van praten met een homo, anderen denken dat moslims of vluchtelingen onze banen in komen pikken. Dit kan leiden tot vooroordelen, discriminatie en pesten, zeker wanneer het onbespreekbaar blijft.

  Discriminatie komt helaas overal voor. Op het werk, op school, bij de sportvereniging. Vaak zijn mensen zich er niet bewust van dat ze discrimineren. En heeft dit te maken met onbegrip of een gebrek aan kennis. Hoe kun je ondanks verschillende achtergronden en overtuigingen toch respect hebben voor anderen?

  Jij staat, als verbinder, juist open voor die moeilijke gesprekken rondom uitsluiting en discriminatie. Je bent bereid om jouw eigen en andermans wereldbeeld te bevragen. Je gaat de confrontatie op een positieve manier aan. Op die manier bouw je bruggen tussen mensen.

 • Waarom start het project in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht?

  Juist in de stad is het omgaan met verschillende wereldbeelden een dagelijkse realiteit. Het is een plek waar je veel verschillende soorten mensen kunt leren kennen. Maar het is ook een plek waar groepen snel gevormd worden en waar je makkelijk langs elkaar heen leeft.

  Bovendien voelt het in de stad soms alsof je geen echte invloed hebt of impact kunt maken maar aan de zijlijn staat als je je wilt inzetten voor verandering. Het kan als lastig voelen om echt het verschil te maken. Dat klopt – gelukkig – niet!

 • Wanneer start het programma van De Nieuwe Verbinders?

  We beginnen het programma met een kick-off voor iedere stad. Tijdens de startdag kom je natuurlijk meer te weten over het project, maar staat vooral de kennismaking met de andere nieuwe verbinders centraal. De startdagen vinden plaats op de volgende data:

  > Amsterdam: Woensdagavond 25 september
  > Utrecht: Woensdagavond 2 oktober
  > Rotterdam: Woensdagavond 9 oktober

De Nieuwe Verbinders

PROGRAMMA

De Nieuwe Verbinders is een maatschappelijk leiderschapsprogramma van Diversion waarin jij, samen met andere jongeren tussen de 17 en 30 jaar uit Amsterdam, Rotterdam of Utrecht, in 20-30 weken wordt opgeleid tot de verbinder van morgen.