Black History Month

Afbeedling voor: Black History Month

Februari is Black History Month. Over de hele wereld wordt de geschiedenis van mensen met een Afrikaanse of Caribische achtergrond naverteld, herinnerd en bovenal gevierd. Het is een eerbetoon aan mensen met een donkere huidskleur die een positieve bijdrage aan onze wereld hebben geleverd, terwijl zij zelf met veel tegenspoed hebben geworsteld om volledig burgerschap te krijgen.

Black History Month is ontstaan in Amerika vanuit de Negro History Week, die Carter G. Woodson in 1926 oprichtte. Zijn missie was om de aandacht van het publiek op belangrijke thema’s en ontwikkelingen rondom de ervaringen van Afro Amerikanen te vestigen – dit werd namelijk aan niemand in de geschiedenisboeken verteld. De nadruk lag iedere Negro History Week op een nieuw hoofdonderwerp, denk aan een sociale beweging, raciale ideologie of aspiratie van de zwarte gemeenschap. Dit geldt ook jaarlijks voor de hedendaagse Black History Month.

Thema van 2020
In 2020 is het thema van de Black History Month “Afro Amerikanen en de Stem”. Het erkent de strijd van Afro Amerikaanse mannen én vrouwen voor stemrecht door de eeuwen heen, maar laat tegelijkertijd zien hoe die strijd vandaag de dag nog steeds wordt gevoerd.

Dit jaar markeert namelijk enerzijds het eeuwfeest van verschillende rechten, waaronder het Negentiende Amendement. Dankzij het Negentiende Amendement hebben ook vrouwen in de VS het recht gekregen om te stemmen. Anderzijds is 2020 een jaar waarin er bijvoorbeeld nog steeds veel minder zwarte ambtenaren zijn dan witte (op lokaal en internationaal niveau) en de rol van zwarte leden in politieke partijen beperkt is. Black History Month probeert meer bewustzijn te creëren over zulke ongelijkheden.

Deze ongelijkheden zijn niet zo’n ver-van-je-bed-show als ze misschien lijken. Iedere Nederlander is volgens de wet gelijk, maar in de praktijk is dit ook in ons land niet altijd terug te zien. Denk bijvoorbeeld aan de samenstelling van onze Tweede Kamer: hoeveel niet-witte Nederlandse Kamerleden kan jij opnoemen?

Waarom is dit belangrijk?
Zoals het bovenstaande plaatje al weergeeft: het verleden blijven benadrukken leert ons belangrijke lessen voor de toekomst. De geschiedenis van de wereld vanuit de beleving van anderen, geeft ons een vollediger beeld van hoe deze tijd écht was. Daarbij is het een tool om ons in een ander te verplaatsen: waarom zegt diegene wat hij of zij zegt?

Bij De Nieuwe Verbinders zijn we tegen discriminatie en polarisatie. Om discriminatie en polarisatie tegen te gaan, is het kennen van ieders verhaal ontzettend waardevol. We denken namelijk snel een ander te kennen, maar dit beeld is vaak beïnvloed door (onjuiste) vooroordelen en stereotypes. Als we de ander aan het woord laten en diegene daardoor echt leren kennen, kunnen we beter de dialoog met die persoon aangaan. En met positieve dialogen kun je bubbels breken. Daarom besteden wij graag aandacht aan de Black History Month.

TIPS

 

Hoe kan jij je verdiepen in de zwarte geschiedenis tijdens de Black History Month? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!

Kijk: When They See Us / Dear White people (op Netflix)
Lees: White Innocence (Gloria Wekker)
Bezoek: Tell Me Your Story (08.02-20.05, Kunsthal Kade Amersfoort)

Bron:
https://asalh.org/black-history-themes/

Aanmelden

bekijk programma

AANMELDEN
Ben je enthousiast geraakt door De Nieuwe Verbinders en wil je graag meedoen? Stuur dan voor 17 september een mailtje met een korte motivatie naar:

INFO@NIEUWEVERBINDERS.NL