Fysieke afstand betekent niet sociale afstand

Afbeedling voor: Fysieke afstand betekent niet sociale afstand

De coronacrisis. Ook bij De Nieuwe Verbinders kunnen we er niet meer omheen. Gisteren gaf minister van Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins, tijdens een persconferentie aan dat ook de scholen en eet- en drinkgelegenheden hun deuren moeten sluiten tot en met 6 april 2020. Sociaal contact moet namelijk zoveel mogelijk vermeden worden. Waar we eerst nog grapjes over Corona maakten, is het virus nu direct van invloed op ieders persoonlijke leven. De angst onder de Nederlands is daardoor toegenomen. Hoe ga je immers om met iets wat je nog nooit eerder hebt meegemaakt?

Angst ontstaat uit gedachtes over mogelijke doemscenario’s. We schieten door angst snel in een soort “overlevingsstand” waarin we meer voor onszelf handelen dan voor een ander. In deze crisis wordt verbintenis echter duidelijker dan ooit: we vormen samen een geheel en dragen daarbinnen samen een verantwoordelijkheid. Wat we nu nodig hebben is een positieve mindset, zodat we juist in oplossingen denken én bovenal aan elkaar denken.

Maar hoe kun je blijven verbinden terwijl we omwille van de coronacrisis fysiek sociaal contact moeten mijden? Hoe kunnen we zorgen voor een positief geluid? Als individu ben je daarin zeker niet machteloos. Dit is wat jíj op dit moment zou kunnen doen:

1. Zet je in als vrijwilliger
Over “samen staan we sterk” gesproken: op www.gewoonmensendiewillenhelpen.nl kunnen studenten zich inschrijven als vrijwilliger. Nu je niet meer naar je lessen hoeft te komen, kun je die vrije uurtjes zo gebruiken om bijvoorbeeld boodschappen te doen voor iemand die deze extra hulp goed kan gebruiken. Via deze website worden jullie met elkaar in contact gebracht.

2. Applaudisseer mee voor onze zorghelden
Misschien heb je het wel op het nieuws gezien: de inwoners van Spanje hebben zaterdagavond massaal voor hun zorgmedewerkers geapplaudisseerd. Gisteravond om 20:00 uur stond hetzelfde voor de Nederlandse zorgmedewerkers gepland. Duizenden Nederlanders lieten zich horen voor de zorg. Zo staken zij de zorgmedewerkers een extra hart onder de riem. #applausvoordezorg

3. Same(n), but different
Maar niet alleen zorgmedewerkers kunnen een oppepper gebruiken. Ken jij iemand (via via) die inmiddels al een hele tijd alleen in huis zit? Gebruik dan je tijd om een leuk kaartje sturen of diegene te (video)bellen, dit kan haast iedereen. Maak het (video)bellen nóg gezelliger door tegelijkertijd samen een (online) spelletje te spelen of samen naar jullie favoriete muziek te luisteren! Een goede tip is de app ‘House party’.

4. Kijktips
Je kunt natuurlijk alle mogelijke series en films bingewatchen, maar wij hebben wel een idee wélke je zou kunnen kiezen:

Pisnicht – The Movie (Nicolaas Veul)
Wit is ook een kleur (Sunny Bergman).

Deze Nederlandse documentaires laten je zien hoe tolerant Nederland op het gebied van seksualiteit en afkomst is en waarom jezelf inleven in een ander zo belangrijk is.
Nog een andere tip:

Nachtdieren (Ryanne van Dorst)

In de serie nachtdieren gaat Ryanne van Dorst op zoek naar de verhalen van mensen die ’s nachts nog wakker zijn. Het geeft goed weer hoe het gesprek aangaan hele waardevolle, persoonlijke verhalen kan opleveren, ook op de meest random momenten.

5. Ontpop jezelf tot Verbinder
Focus je op wat je wél kan en hebt. Pak er een notitieboekje bij en neem de tijd voor wat zelfreflectie. Ga na: Wat zijn jouw talenten? Op welke manier kan jij een rolmodel zijn? Welke normen en waarden heb je? Wat zou jij doen als je de burgermeester van een grote Nederlandse stad was? Hoe kan jij een Verbinder zijn? Bedenk vervolgens vooral hoe jij binnenkort jouw Verbinder-skills in de praktijk gaat zetten!

“Why values matter” (Jan Stassen)

6. Doneer!
Een leeg huis is soms nodig om de rust te creëren die je hiervoor nodig hebt. En als je dan toch bezig bent met het uitruimen van je kasten, denk er dan eens aan om het binnenkort te doneren aan (of te ruilen met) vrienden of vriendinnen die het goed kunnen gebruiken. Daarnaast kan je ook overwegen om een gekocht concert- of theaterkaartje aan het desbetreffende bedrijf te doneren. Zo steun je de creatieve sector die momenteel financieel zwaar getroffen wordt.

Tot slot delen wij vanuit De Nieuwe Verbinders nog graag ons geluksmomentje van de week:

Aanmelden

bekijk programma

AANMELDEN
Ben je enthousiast geraakt door De Nieuwe Verbinders en wil je graag meedoen? Stuur dan voor 17 september een mailtje met een korte motivatie naar:

INFO@NIEUWEVERBINDERS.NL