Verbinder Uitgelicht: Sarvin Alitafreshi

Afbeedling voor: Verbinder Uitgelicht: Sarvin Alitafreshi

Sarvin Alitafreshi | 20 jaar | Utrecht | Maatschappelijke zorg niveau 4

“Ik wilde altijd anderen tevreden stellen en leefde niet voor mezelf. Na een nare ervaring en de hulp die ik daarna heb gekregen, heb ik besloten weer voor mezelf te kiezen. Deelnemen aan De Nieuwe Verbinders was één van de dingen waaruit dit blijkt.”

Hi Sarvin, waarom ben je deelneemster geworden van De Nieuwe Verbinders?

S: Ik doe mee aan het project om iets betekenisvols te doen voor de maatschappij en om nieuwe mensen te ontmoeten. Het feit dat ik in een groep terecht zou komen met gelijkgestemde mensen van ongeveer dezelfde leeftijd was iets wat ik goed kon gebruiken. Sinds ongeveer een jaar probeer ik te ontdekken wie ik ben en wat ik leuk vind. Daarvoor had ik namelijk een relatie met een wat oudere jongen die heel erg mijn leven probeerde te bepalen. We woonden praktisch samen. Hij was in een heel andere levensfase dan ik en wilde trouwen en een gezin stichten, terwijl ik daar nog helemaal niet klaar voor was. Toen hij probeerde te controleren hoe vaak ik op bezoek ging bij mijn moeder en mij verbood met mijn broer uit te gaan zonder hem, was dat voor mij de druppel.

Ik realiseerde me dat iemand van je moet houden hoe je bent en niet de hele tijd je te moeten willen veranderen. Ik maakte het uit en kreeg daarbij veel steun van mijn familie. Ook zocht ik hulp bij een psycholoog om weer sterk in mijn eigen schoenen te staan. Ik wilde altijd anderen tevreden stellen en leefde niet voor mezelf. Door deze ervaring en de hulp die ik heb gekregen heb ik veel geleerd en besloten weer voor mezelf te kiezen. De Nieuwe Verbinders was één van de dingen waaruit dit blijkt. Nadat mijn relatie uitging, realiseerde ik me ook dat misschien wel meer mensen in mijn omgeving, naast mijn ex, me niet gelukkig maakten. Ik wilde mensen leren kennen die ook open stonden voor verbinding.

Wat zou jij graag willen veranderen in de maatschappij?

S: Ik zou gelijkheid willen creëren en dit project is een stapje dichterbij dit doel. Ik heb ontzettend veel discriminatie om me heen gezien, zelfs bij een bekende. Hij haat mensen van kleur en kan niet eens naar hun muziek luisteren. Als ik hem vraag waarom, heeft hij er niet eens echt een reden voor… Ik denk dan: je huidskleur, accent of haarkleur bepaalt niet hoe je bent.

Ik ben zelf ook wel eens gediscrimineerd en weet dat het ontzettend veel met je kan doen. Toen ik net vanuit Iran naar Nederland was gekomen, vroeg een buschauffeur aan me: “Heb je wel ingecheckt?” Ik kon het op dat moment nog niet verstaan, waarop hij blijkbaar reageerde: “Ga eerst maar Nederlands leren en kom dan maar terug in mijn bus!” Ik kon daar op dat moment niks aan doen. Als iemand nu nog klaagt over mijn accent, denk ik: het ene oor in, het andere oor uit. Helaas werkt dat niet zo voor iedereen en dat kan je heel onzeker maken.
Discriminatie zit echt ingebakken in deze wereld en is heel moeilijk om te veranderen. Het zit ‘m in de kleine dingen, bijvoorbeeld dat mannen minder voor de kapper betalen dan vrouwen.

Hoe heb je de tijd bij de Nieuwe Verbinders tot nu toe ervaren?

S: Ik heb het tot nu toe als erg positief en interessant ervaren. Aan het begin van het project was ik best bang en stil in de groep. Iedereen had zoveel te zeggen en ik durfde nog niets te zeggen. Ik ben meer een luisteraar en heb dus – omdat ik nog maar 5,5 jaar in Nederland woon – een taalachterstand. Maar hoe meer het contact met Verbinders groeide, hoe beter het ging. Ik voel me erg veilig in de groep.

Alle inspirerende workshops en trainers die mij handvaten aanreikten op het gebied van persoonlijk leiderschap waren ook ontzettend interessant en daagden me uit. In de training “De kracht van kwetsbaarheid” leerde ik me bewust te zijn van wat ik wél heb en werd ik dankbaarder voor mijn leven. Soms zijn gedachtes onbewust negatief in je hoofd, maar ziet het leven er heel anders wanneer je het uitschrijft. Ik heb zoveel goede dingen: een lief zusje van 4, andere familie, vrienden, een eigen studio in Utrecht…

Ook werd ik me bewust van wie mijn voorbeeld is of hoe ik beter kan debatteren. Tijdens de training over debatteren luisterde ik vooral, maar na afloop thuis heb ik een heleboel video’s bekeken. Het is zo leuk om je argument gestructureerd te maken en anderen te overtuigen. Ik probeer dat toe te passen in mijn eigen leven, bijvoorbeeld op mijn stage bij het Leger des Heils. Daarnaast is leuk dat wanneer ik in Utrecht rondloop ik mede-Verbinders tegenkom en een praatje maak. Er woont zelfs een Verbinders achter mijn studio. We hebben iets gemeen, dat is zo fijn. Het was het heel erg waard.

Wat is jouw plan voor Level 3* van DNV?

S: Ik ga na de coronacrisis met een groep Verbinders de mooie lessen toepassen in een challenge. We gaan een workshop organiseren in samenwerking met de Kunstbende in Utrecht. Oude en nieuwe deelnemers van Kunstbende Utrecht krijgen dan van professionele kunstenaars lessen over verschillende soorten kunst. Zo verbinden we: oud helpt nieuw. Dat vind ik supermooi. Kunst laat zien dat iedereen wel een talent heeft, maar dat je door talenten te bundelen nog sterker staat.

Meer weten over Sarvin?

Lees het hier