Wereldddag voor Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling

Afbeedling voor: Wereldddag voor Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling

Morgen is het Werelddag voor Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling.

Deze dag is uitgeroepen door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor de waarde van culturele diversiteit en het belang van een harmonieuze samenleving. De erkenning van culturele diversiteit maakt het namelijk mogelijk dat ieder mens ter wereld een intellectueel, emotioneel, moreel en spiritueel leven kan leiden zoals hij wil. Ook zorgt erkenning ervoor dat mensen van verschillende culturen eerder in dialoog met elkaar gaan, waardoor ze meer respect en wederzijds begrip voor elkaars verschillen én overeenkomsten ontwikkelen. Dit is onmisbaar om vrede, stabiliteit en ontwikkeling in onze wereld vooruit te helpen.

Een interculturele dialoog vindt niet alleen plaats op een hele grote schaal, maar kan juist ook in het klaslokaal plaatsvinden, of tijdens een etentje met je vrienden.
Hoe ga je open en positief een gesprek aan met een vriend(in) die zich in een totaal andere bubbel bevindt dan jij? Hoe prik je door elkaars bubbel heen? Wij staan voor je klaar en helpen je graag een eind op weg! Succes!

1. Probeer elkaar niet te veranderen.
Denk op het moment dat je het gesprek instapt niet meteen dat jouw mening en gedachtegangen de beste zijn. Het is geen gesprek of discussie dat je moet willen winnen. Iedereen mag er zijn en mag een eigen mening hebben. Het kan juist heel mooi en logisch zijn dat jullie ergens anders over denken, elk persoon ervaart het leven namelijk op een andere manier en maakt andere dingen mee. Probeer daarom te begrijpen wáárom de ander zegt wat hij of zij zegt, in plaats van de ander te overtuigen van jouw gelijk. Laat je verassen, laat iemand anders het tegendeel bewijzen van wat jij zegt. Je kan vast veel van elkaar leren.

2. Toon interesse.
Luisteren naar de ander is dus belangrijk, maar het is ook heel belangrijk om dat echt te laten zien. Door een open houding aan te nemen (rechtop staan of zitten met je armen langs je lijf), mee te knikken en een ander uit te laten spreken geef je de ander het gevoel dat je oprecht geïnteresseerd bent in wat iemand te zeggen heeft. Zorg er ook voor dat je echt moeite doet om te begrijpen wat hij of zij zegt. Check dus af en toe eens in bij de ander door zijn of haar woorden samen te vatten: “Dus als ik het goed heb begrepen, zeg jij dat…” Je kan ook doorvragen als je iets niet begrijpt, of als jenog meer wilt weten: “Wat bedoel je daarmee…?” “Waarom vind je dat…?”

3. Spreek vanuit jezelf.
Wanneer jij aan het woord bent, is het belangrijk duidelijk te maken dat jij bepaalde dingen vindt vanwege jouw persoonlijke ervaringen. Probeer goed uit te leggen dat jouw mening zo verschilt van de ander omdat jullie levens simpelweg erg verschillen – en dat niemand daar iets aan kan doen.

Probeer de sfeer veilig te houden door een ander niet te beoordelen op wat hij of zij heeft gezegd, maar alleen uit te leggen waarom jij er wel anders over denkt. Blijf vooral rustig en schiet niet in de verdediging. Zo creëer je niet een “welles-nietes” spelletje, maar een “we’re all-in this together” gevoel: het is oké dat onze meningen verschillen, maar laten we van elkaar proberen te begrijpen wáárom. Je zal merken dat de ander jouw verhaal daardoor ook veel meer in zich opneemt, in plaats van dat hij of zij alvast aan het nadenken is over de volgende aanvals-move.

4. Ontspan!
We kennen het allemaal wel: je raakt zo op in een discussie dat je vergeet waar het écht om gaat. Misschien ben je emotioneel geraakt door een bepaalde opmerking, of voel je je erg beledigd.

Het is goed en belangrijk dat jullie een moeilijk gesprek zijn aangegaan, maar je mag best laten weten dat je het erg lastig vindt. Je mag ook zeker je gevoelens uitspreken op het moment dat je geraakt of gekwetst bent. Eerlijkheid en openheid worden altijd gewaardeerd. Als je je gevoelens op een rustige manier met de ander deelt, breek je weer een beetje het harde ijs en breng je het gesprek terug naar de basis. Je wilt namelijk vast niet dat het uitloopt tot een ruzie. Ook geef je de ander de kans om uit te leggen hoe die vervelende opmerking eigenlijk was bedoeld.

Wanneer de emoties juist hoog oplopen bij de ander en het gesprek niet meer op een redelijke manier voor te zetten is, zet dan even een stapje terug: heb het even over wat anders of neem allebei een break. Soms doet een gesprek meer met iemand dan het misschien lijkt en realiseert hij of zij zich pas achteraf wat jij eigenlijk bedoelde. Tijd werkt helend en daarom kan je het er misschien beter op een later moment samen weer rustig over hebben.

Aanmelden

bekijk programma

AANMELDEN
Ben je enthousiast geraakt door De Nieuwe Verbinders en wil je graag meedoen? Stuur dan voor 17 september een mailtje met een korte motivatie naar:

INFO@NIEUWEVERBINDERS.NL